2013. március 20., szerda
Székrekedés és aranyér diétája
Sokak gondja a székrekedés, mely bizony megronthatja hétköznapjainkat… különösen igaz lehet akkor, ha aranyérprobléma is társul hozzá. Akár úgy, hogy már fennáll az aranyér, és még nagyobb kínokat áll ki a beteg, akár úgy, hogy maga a székrekedés, az erőlködés miatt alakul ki a mindennapokat megkeserítő aranyérbetegség… Lássuk, milyen megoldásokat kínál az étrend!
Székrekedés akkor is kialakulhat, ha nem áll mögötte konkrét betegség, szervi elváltozás. Elegendő lehet a helytelen életmód: kevés mozgás, székelési inger elnyomása, helytelen táplálkozás, tehát kevés diétás rost, kevés zöldség- és gyümölcsféle az étrendben, kevés folyadék fogyasztása.
A székrekedés típusai:
• Görcsös, spasztikus típus: a bélfal fájdalmas, görcsös összehúzódása miatt
• Bélrenyheség, bélatónia: a belek lassabb mozgása okozza
Érdekesség, hogy ez a két forma együtt is jelen lehet.
Milyen étrend javasolható székrekedés esetén?
Görcsök esetén:
Salakképző étrend, finom rostokban gazdag, zöldség-főzelék-gyümölcs, kímélő fűszerezéssel, könnyű-vegyes diéta.
Mi adható még ehhez, és mi hat: cukrozott készítmények, méz, tej (laktóz), természetes gyümölcssavak (alma, szőlő), savanyított tejtermékek, margarin, paradicsom és banán
Bélrenyheségben:
Lényeg a diétás rostban való gazdagság. A salakanyagok mennyiségét kell növelni, ez segíti elő a bélmozgást. Naponta fogyasztandó aprógyümölcs (málna, eper, szamóca...) zöldségek is rendszeresen: zöldbab, zöldborsó, brokkoli, spárga, káposztafélék, karfiol, sárgarépa, gomba...) Gabonafélék: teljes kiőrlésű lisztek és ebből készült termékek, durumtészta, korpafélék, zabpehely, lenmag, szezámmag.
A bélmozgás már egy kisebb változtatástól is javulhat, pl. görcsök esetén egy almakúra, vagy bélrenyheség esetén az aprómagvas gyümölcsök beiktatása.
Lássunk néhány konkrét étrendi javaslatot is!
• Reggelik, kisétkezések
Világos tea, tej, tejeskávé, aludttej, joghurt, kefir, búzakorpával, zabkorpával.
Natúr gyümölcslevek, gyümölcsszörpök, tejes gyümölcsturmixok. Félkemény és lágy sajtok, krémsajt, túró, tejföl, körözött, majonézes/tartáros saláták. Felvágottak. Barna kenyér, rozs-, korpás- v. kukoricás kenyér.
• Levesek, főzelékek, köretek
Bármelyik alapanyagból, akár zöldség, akár gyümölcs. Főzelék rántással, habarással, párolással, besamel mártással. Bélrenyheség estén hüvelyesek: lencse, sárgaborsó, szárazbab.
• Saláták
Fejes saláta, céklasaláta, uborkasaláta, vegyeszöldség-saláta hagyományos módon, vagy kefires-majonézes-tartáros alapban.
• Húsételek
Lényegében bármilyen húsból bármelyik húsétel, ami betartandó, hogy sovány húst kell használni, a szárnyasok bőrét eltávolítani készítés előtt.
• Édességek és tészták
Piskótafélék ízesítéssel és töltve (lekvár, gyümölcs, vaníliakrém). Palacsinták, rétesek, fagylaltok, főleg a gyümölcsös verziókban. Legyen minél több a friss, asztali gyümölcs.
Forrás: http://www.otletkonyha.hu/cikkek/fogyokura-dieta/szekrekedes-es-aranyer-dietaja/232/425/
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése